Een dag in Dressden - Reisverslag uit Dresden, Duitsland van Pierre Linden - WaarBenJij.nu Een dag in Dressden - Reisverslag uit Dresden, Duitsland van Pierre Linden - WaarBenJij.nu

Een dag in Dressden

Door: Pierre van der Linden

Blijf op de hoogte en volg Pierre

06 Juli 2018 | Duitsland, Dresden

Een dag in Dresden.

Vrijdag 6 juli, Dresden .

Voor dat ik verder ga met mijn verhaal van vandaag wil ik eerst mijn vader feliciteren met zijn verjaardag, 88 jaar, Pa gefeliciteerd.

Ton was gisteren ook aangekomen in Dresden en samen hebben we een hotelletje geboekt buiten Dresden. Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt, Zijn we om 09:00 uur naar het centrum gegaan met de tram. We wilde een kaartje kopen in de tram, maar dat kon alleen met muntgeld en omdat we dat niet genoeg hadden hebben we maar het risico genomen en hebben we “zwart” gereden. In het centrum aangekomen zijn we naar het eerste gebouw gelopen wat we tegen kwamen het was de Dresdener Zwieger. Het complex is opgetrokken rond een grote binnenplaats die oorspronkelijk werd gebruikt voor toernooien, parades en feesten. Rond de binnenplaats werden paviljoens en poorten gebouwd. August de Sterke, keurvorst van Saksen en tevens koning van Polen, was de opdrachtgever. Het is al een lange tijd in renovatie. Na een rondgang door de gebouwen zijn we doorgelopen en zagen we het Taschenbergpaleis, wat gebouwd is tussen 1705 en 1708 en in 1992 weer opnieuw opgebouwd.

Ik moet zeggen dat ik het bijzonder bewonderenswaardig vind dat de meeste gebouwen in de oorlog verwoest zijn maar dat deze toch weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijk staat zij herbouwd.

Dresden is een compacte stad dus alle belangrijke gebouwen liggen op loopafstand bij elkaar. Zo ook de beroemde Frauenkriche. De kerk is verbouwd tot een Lutherse kerk, het standbeeld van Martin Luther staat ook voor de kerk. De kerk werd op 13 en 14 februari 1945 grotendeels verwoest door de bombardementen van de geallieerde. In 1994 is onder druk van de burgers van Dresden weer begonnen met de opbouw van de kerk en in 2005 weer in gebruik genomen. We wilde ook graag een kijkje nemen van de binnenkant van de kerk. Met een rij voor ons en entreeprijs van 8 euro hebben we daar maar toch maar van afgezien. Maar als je dan om de kerk heen loopt en je ziet verschillende uitgangen waar een bordje bij staat Exit en kein Eingang en je ziet daar gewoon Koreanen naar binnen lopen, ja dan ga je er ook maar gewoon achteraan en zo sta je dan binnen en je zie je hoe mooi de kerk gerestaureerd is. Hierna was het even tijd om bij de Italiaan een kop cappuccino te drinken.

Hierna zijn we via de Kunstacademie, Semper Opera en een gebouw met allemaal goed bewaarde sculpturen over de Augustusbrücke, die ook in de steigers staat naar de andere kant van Dresden gelopen, Dresdener Neustadt. Een modern winkelhart met oude gebouwen daarom heen zoals de
Driekoningen kerk, het Japanse Paleis en de Gouden ruiter die wel heel erg opvalt. In een “markthalle” was een heerlijke Thaise keuken waar we met een glaasje bier erbij lekker gegeten hebben.

Morgen door naar Berlijn

Tot morgen
Pierre

• 06 Juli 2018 - 17:56

Ina:

Hoi Pierre.
    Fijn dat alles zo goed verloopt. Elke dag hele geschiedenislessen geven via dit medium en dan ook nog kilometers fietsen

• 06 Juli 2018 - 18:16

Wim R:

Hallo Pierre,
    Jacqueline en ik zijn met ons campertje al een paar keer in Dresden geweest. Heerlijk om met jouw verhaal en de foto's weer herinneringen te kunnen ophalen. In de Frauenkirche hebben we vlak na de opening een mooi concert bijgewoond. Later ook een boottocht op de Elbe met zo'n schoepenradboot, stroomopwaarts. Maar die kastelen en bergen heb je al op de fiets gezien. Ofschoon in deze stad Pegida ontstaan is en veel aanhangers heeft, vinden wij het een plezierige stad. Geniet er nog maar van.
    Groetjes, Jacqueline en WIm

• 07 Juli 2018 - 09:56

Leo Van Turnhout:

Hey Pierre,
    Niet voldoende geld op zak voor het OV en dan ook nog eens via de achterdeur een kerk binnengaan, klinkt echt Hollands.

• 07 Juli 2018 - 17:02

Petrie:

Wauw ik ben ook weer even terug in Dresden. Ben er al 2 keer geweest. Fascinerende stad en de Frauenkirchen zo mooi. Respect voor de opbouwers. Maar jij hebt daar een foto gemaakt. Ik mocht het niet. Ze bleven maar achter me aanlopen. Natuurlijk kwam dat door mijn grote camera. En heel even kon ik er stiekem een maken. Wat maak je weer iets geweldigs mee. En dat op de fiets. pfft. ik doe het je niet na. Nog veel plezier. Ben benieuwd wat je van Berlijn gaat vinden. Ook een prachtige stad.
    Groeten van Willem en Petrie